Nieuwsbrief december 2016

Beurs Engineering Materials en NEW Industries Gorinchem
De Nederlandse maakindustrie ontwerpt en ontwikkelt volop innovatieve producten. Het gebruik van de juiste grondstoffen en materialen maken het verschil in het slagen van het eindproduct. Engineering Materials is het platform waar contacten worden gelegd en informatie wordt gedeeld op gebied van (hightech) grondstoffen en materialen, de be- en verwerking ervan, oppervlaktebehandelingen en de verschillende toepassingsmogelijkheden.
Van 6 t/m 8 december staan wij op deze beurs; kom eens langs op stand 122 om de uitdagingen in uw branche te bespreken; misschien kunnen wij u hierbij ondersteunen met ontwerpoptimalisaties en simulaties. Tevens presenteren wij hier ons nieuwe product ProTOp.

engineeringmaterials_895

Presentatie Maarten Groothoff
Onze directeur en principal engineer Maarten Groothoff geeft op donderdag 8 december om 11.45 uur een presentatie in het kennistheater van de beurs met als titel: “Lichter, sterker en stijver met topologie-optimalisatie en vrije vormen”. Daarin laat hij zien dat het met topologie-optimalisatie mogelijk is gewicht en materiaalkosten van producten te verlagen, ontwerpen stijver met lage spanningen en zonder spanningsconcentraties te maken en de levensduur te verlengen. Hoewel topologische optimalisatie al meer dan 20 jaar commercieel wordt gebruikt vindt het pas de laatste jaren echt ingang. Additive manufacturing, 3D-printen, heeft namelijk voor een veel grotere vormvrijheid bij productontwerp gezorgd waardoor optimalisatieresultaten veel eenvoudiger te gebruiken zijn. In de presentatie kijken we naar structurele optimalisatie en topologische optimalisatie in het bijzonder en laten we daar voorbeelden van zien.

 

CAESS ProTOppic8b
Voor onze klanten, maar ook voor ons zelf, zijn wij altijd op zoek naar nieuwe technologie├źn en simulatiegereedschappen die ontwerp en ontwerpproces naar een hoger plan kunnen brengen. ProTOp van CAESS is zo’n product.

Met de opkomst van 3D-printen is de vormvrijheid bij het ontwerpen van producten veel groter geworden. Om optimaal van deze vrijheid gebruik te kunnen maken zijn ook simulatiegereedschappen nodig die hierbij aansluiten. Het toverwoord hierbij is “topologieoptimalisatie” Dit is een methode waarbij begonnen wordt met het volume van de beschikbare ruimte, waarna de software de delen van deze ruimte verwijdert die weinig toevoegen aan de stijfheid en sterkte van de constructie.
Ook ProTOp werkt volgens deze methode. De sterke punten hiervan zijn echter de eenvoudige bediening en integratie in enkele belangrijke CAD-oplossingen. Ook zijn er veel mogelijkheden voor het genereren van verschillende structuren en patronen, en het gladmaken van het uiteindelijke resultaat. Heeft u interesse in dit gereedschap, of wilt u misschien juist de optimalisatie van uw ontwerp uitbesteden, neemt u dan vrijblijvend contact met ons op.

 

B.V. Ingenieursbureau H.E.C.
info@hecbv.nl
+31 (0)30 600 60 60
www.hecbv.nl

Wilt u geen of juist wel een nieuwsbrief ontvangen van ons? Dan kunt u dat hier aangeven per e-mail.