Nieuwsbrief december 2020

Wij wensen u heel fijne feestdagen en een gezond en mooi 2021!

CFD analyse brandende kaars

CFD analyse brandende kaars

Wij branden gezellig een kaarsje

Regelmatig analyseren we apparaten en elektronica met de CFD-software FloEFD (Siemens Simcenter FLOEFD). Tijdens deze feestdagen zullen velen van u regelmatig gezellig een kaarsje aansteken, tegenwoordig vaak met Leds,  maar wat gebeurt er nu als we eens een echte kaars aansteken? Ook dit kunnen we modelleren met FloEFD, waarbij we gebruik maken van de ingebouwde verbrandingsmodule.

Wanneer de lont wordt aangestoken, smelt het kaarsvet. Het vloeibare vet wordt door de capillaire werking in het lont gezogen. Dicht in de buurt van de vlam is het zo sterk verhit dat het verdampt en kan branden. De verdampte paraffine reageert met de zuurstof uit de lucht: de verbranding. Door de hierbij vrijkomende energie wordt een vlam, heet stralend gas,  gevormd. De verbrandingsproducten water en CO2 en mogelijk ook roetdeeltjes zorgen voor warmtestraling. Deze verbranding simuleerden we met software. Tijdens het maken van de analyses bleek dat het gebruik van stralende gassen essentieel was voor een realistische vlamvorm. Zonder de straling wordt de vlam veel te lang en te rond. Omdat de gemodelleerde omgeving ideaal was, windstil en uniform, werd ook de vlam erg stabiel en daardoor wat saai. Om er wat beweging in te krijgen hebben we te brandstoftoevoer wat gevarieerd.

In de animatie van de echte rekenresultaten zien we doorsneden gekleurd met de temperatuur en op de kaars is het oppervlak gekleurd met de netto-warmtestraling

(Meer informatie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Kaars)

Wij wensen u heel fijne kerstdagen en een gezond en gelukkig 2021!

Ook voor ons was 2020 een vreemd jaar. We zijn dan ook dankbaar dat we ons werk goed vanuit huis kunnen doen en dat we voldoende werk hebben. We willen u via deze weg dan ook hartelijk bedanken voor het vertrouwen. Wij wensen u nogmaals fijne kerstdagen en een gezond en gelukkig 2021.

HEC gesloten tussen kerst en nieuwjaar

Rest ons nog te melden dat we van 28 december 2020 tot en met 1 januari 2021 gesloten zijn. We hopen u vanaf 4 januari weer van dienst te mogen zijn.